Menu

K.R.I.K

K . R . I. K.

KRIK je snažna riječ .

Krik kriči . kRik je rječit , razložan, realan. krIk je inteziv,intuitivan ,iskren. kriK je konkretan, kreativan, komunikativan.

Iz svakog slova ove riječi moguće je kreirati nove riječi koje čitam ujedno i kao karakteristike ishodišne riječi :

krvav , ranjiv, iskren , kreativan.

KRIK se čuje .

KRIK traži prostor djelovanja .

Ono što je odista uvijek potrebno je poticanje i njegovanje znatiželje , poticanje i razvoj komunikacije , njegovanje i vrednovanje kreacije. I to na svim područjima čovjekovog djelovanja.

Ako na tome ustrajemo za očekivati je stjecanje novih znanja i vještina , te usavršavanje onih koje posjedujemo.

Svim ovim utječemo na samosvojnost i razvoj vlastitosti. Učimo se slobodi djelovanja, slobodi koja je odgovornost.

Da bih naznačio da se radi o izobrazbi , o filozofiji kreativnosti i kreativnosti u svakodnevnici u ispisu ove riječi poslužio sam se vrištućim točkama.

Getrude Stein sa pravom kaže da je točka najglasnija interpunkcija. Točka vrišti.

Ovdje točke stižu u riječ , pa se ista sada ovako piše : K.R.I.K.

I podrazumjevam KomunikacijuRežijuIdejuKreaciju . Čim sam ispisao riječi povukla se točka. Ispisao se K.R.I.K. dobivši zglobove pokretače , toponime studija u nastajanju..

Za sada su to radionice podijeljene po semestrima , po modulima i sa jasnim programom i ciljevima. Više možete čitati na web stranici Odjela za filozofiju.

Obaveza kojom se završava svaki semestar i koja je uvjet za nastavak obrazovanja je realizacija vlastitog projekta uz potporu mentora.

U prvom semestru polazniku je prepuštena odluka koju ideju želi opredmetiti .

Zlatno pravilo : ne vrednuju se ideje jer sve su zanimljive , već to kako one zažive , kako su realizirane i što su nam svojom realizacijom ponudile kao trenutnu i trajnu vrijednost.

Vlastitu ideju imenovati, razložiti , osmisliti korake za njezinu realizaciju i realizirati je proces je kojeg prolazi svaki student K.R.I.K.- a.

Na Festivalu Zadar snova svjedočili smo vrlo uspješnoj, inspirativnoj i promišljenoj inscenaciji, redateljskom prvijencu Ele Lipanović, studentice filozofije i teologije na Sveučilištu u Zadru . Radi se predstavi «I would prefer not to» prema Herman Melville, osvarenu sa glumcima Enom Begović i Mihael Kukrika , u suradničkom timu Yulia E. Subbotina, prostor igre i Davor Rocco, prostor zvuka, te Nikola Nikša Eterović, mentor.

Dok Elu očekuje u drugom semestru inscenirati neko djelo Samuela Becketta,

oni koji upišu sada prvi semestar raditi će na ostvarenju neke svoje ideje koju će razložiti već na prijemnom razgovoru.

Prijavite se i vi :

K.R.I.K. PRIJEMNI RAZGOVOR u subotu , 7.09. 2019.

u 9.09 sati na Odjelu za filozofiju Sveučilišta u Zadru.

Radeći na iscenaciji vlastite ideje ili obavezi po zadatku svatko uči i prolazi ne samo sve faze koje vode od ideje do scene, nego se suočava i sa svojim psiho-fizičkim reakcijama i emocijama koje ovaj rad provocira. Ne izgubiti svoju ideju, umjeti druge za nju zainteresirati i sa njima kreirati sve do uredka vidljivog za publiku uzbudljiv je, izazovan i čaroban proces , koji direktno njeguje znatiželju, potiče učenje kroz praksu , donosi spoznaje o vlastitosti i jača samosvijest.

Sve što ovaj proces u sebi nosi, pomaže i potiče cjelovit razvoj ličnosti, slobodu izbora i odgovornosti.

Nije ovo obrazovanje budućih redatelja , iako i to, već podrška samoostvarenju i ostvarenju vlastitih ideja na različitim poljima čovjekovog djelovanja.

Scenskim tehnikama kreirajmo mogući život. Mijenjajmo svakodnevnicu oplemenivši je realizacijom vlastitih ideja.

Vidimo se na PRIJEMNOM RAZGOVORU , u subotu, 7.rujna 2019. u 9.09 sati na Odjelu za filozofiju Sveučilišta u Zadru !

Nikola Nikša Eterović

( Pisao 27.-29.08. 2019.;

objavio 31.08. 2019.)

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Marko Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Marko
Guest
Marko

Nice