Menu

Intezivna radionica kazališne režije

orijentacija za izbor zvanja

i /ili audicija za moguće daljnje školovanje

POŽURITE SE PRIJAVITI! Maksimalan broj sudionika je 15 !

Upisnina :   221 Kuna

Dvodevni rad provest će se po konceptu internacionalne akademije za scenska zvanja „theakademie Berlin“.

Cjelovitost pristupa ličnosti i umjetnosti, interdisciplinaritet, multikulturalitet ,višejezičnost kao i samosvojnost i osobna inicijativa  – programatske su  osnove  “theakademie”.

Kazalište shvaćamo kao funkcionirajuću mrežu  različitih elemenata; težimo tu isprepletenost osvijestiti, dostići i njegovati   potičući realizaciju osobnih interesa i ideja svakog  pojedinca.

REDATELJSKI PENTAGON– pet osnovnih područja rada pri režiji predstave s kojima se svaki redatelj susreće su:

  1. ideja, scenski predložak, redateljski koncept
  2. izbor suradnika i glumaca, posebna pojedinačna odgovornost i interakcija svih u zajedničkom produktu
  3. vođenje glumaca, organizacija proba, probe i režija dramskih situacija
  4. režija scenskog prostora, prostora igre i rekviziti, scenski akcenti; redateljski aranžman: glavno– sporedno- paralelno zbivanje; režije i dramaturgija svjetla i sjene te korištenja boja na pozornici; ritam predstave
  5. prezentacija predstave, recepcija gledateljstva

Ova radionica nudi teorijsko i praktično sučeljavanje s bitnim elementima svake režije. Cilj je da polaznici dožive i razumiju složenost i višeznačnost redateljskog procesa te prezentiraju svoj redateljski koncept za realizaciju svoje eventualne buduće inscenacije.

Prezentacija vlastitih redateljskih koncepata uz skice, model, tekst i u dijalogu s voditeljima i sudionicima označit će završetak ove radionice.

Ta prezentacija (u slučaju interesa) označit će i start sljedećeg koraka u školovanju i podršci onima koji žele realizirati svoje ideje kao redatelji.

Radionica je namijenjena svima zainteresiranima za realizaciju vlastitih scenskih ideja i kazališnu režiju.

Program će realizirati Nikša Eterović, kazališni redatelj  i njegov tim.

Nikša Eterović je režirao 130 kazališnih predstava  i realizirao niz radionica u Hrvatskoj i republikama  bivše države te Njemačkoj, Nizozemskoj, Irskoj i Španjolskoj. Bogatog je tridesetogodišnjeg iskustva rada u Berlinu gdje je, između ostalog, šesnaest godina bio umjetnički voditelj i direktor “theakademie”. Odnedavno radi na Sveučilištu u Zadru.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of